God tandhygiejne fra dag 1

**reklame – indlægget indeholder affiliatelinks**

Når du får en sød lille hvalp, tænker du nok ikke på tandhygiejne som det første. Hvalpen har sandsynligvis også flotte, hvide tænder. Men det er nu, du skal starte den gode vane og begynde på forebyggelsen. For tandhygiejne hos hund er vigtigt.

Desværre har mange hunde problemer med tænderne. Tandsten er et udbredt problem. Mange hunde får så dårlige tænder, så de gør ondt og skal trækkes ud. Det betyder en tur til dyrlægen, fuld narkose, ubehag for hunden og en stor regning til dig. Det er bestemt værd at prøve at undgå!

Du kan gøre forskellige ting for at forebygge, at din hund får tandproblemer. Der er ingen garantier, for der er forskellige årsager til tandproblemer. Mange af dem skyldes dog, at tænderne ikke bliver holdt rene nok. Så hvis du gør noget for at holde din hunds tænder rene, kan du være heldig helt at undgå besværet og ubehaget med tandrensninger og tandudtrækninger.

Børst tænderne

Et godt værktøj til god tandhygiejne hos hund er det samme, som du bruger til dig selv: En tandbørste og tandpasta. Dog med den forskel, at du til hunden skal bruge noget, som er lavet til hunde!

-Prøv fx dette tandplejesæt (affiliatelink)

Du kan børste tænder på din hund hver dag. Det er også okay at gøre det et par gange om ugen. Alt er bedre end ingenting.

At få børstet tænder er underligt for de fleste hunde. Det er noget, de skal lære og vænnes til. Derfor er det en god idé at starte, imens din hund stadig er hvalp. Så kan du fokusere på tilvænningen i stedet for tandhygiejnen i starten. Du kan stille og roligt vænne hvalpen til at få tnadbørsten ind i munden, og at du bevæger den rundt derinde. Hvis det er svært, behøver du ikke gøre så meget ud af det. Du kan børste en enkelt tand om dagen.

Prøv altid at undgå ubehag for hunden. Selvom tandbørstningen handler om at rense tænderne, kan den godt hænge sammen med nogle godbidder. Hundetandpasta smager ofte også godt (for hunde). Undgå også at holde hunden fast. Tag det i dens tempo.

tandbørste til hund

Lad hunden tygge tænderne rene

En lidt nemmere løsning for dig – eller en ekstra ting, du kan kombinere med tandbørstningen – er forskellige tyggemuligheder. Du kan give hunden noget, som den kan tygge på og på den måde rense sine tænder.

Dette er en mindre præcis metode. Du kan ikke styre, at alle tænderne bliver renset. Til gengæld er det super nemt.

Med en grov opdeling er der to forskellige typer tandrensere, som hunden selv tygger på:

Bidelegetøj

Der findes meget forskelligt legetøj til hunde, som renser tænderne, når hunden tygger i det.

-Prøv fx denne tandrensende bold (affiliatelink)

Tandrensende legetøj har typisk en nopret overflade, så det på en måde ligner en tandbørste med korte, mere holdbare børster. Det er også sådan, det fungerer. Når hunden tygger på legetøjet, fjerner de små dutter lidt af skidtet fra tænderne.

Du kan give din hund legetøjet, som det er. Det er dog ikke alle hunde, der gider tygge ret meget i det, hvis det ikke bliver gjort lidt mere spændende. Du kan gøre det spændende ved at smøre hundetandpasta eller noget andet lækkert ud på det. Når hunden så prøver at spise det lækre, får den børstet sine tænder.

Spiselige ting

Du kan også give din hund en snack, som er tandrensende. Der findes mange forskellige. Mange mærker fremstiller deres egen version af dentastix. Der findes også godbidder, som sælges som tandrensende.

Pas på, og vær kritisk, når du køber tandrensende snacks til din hund! Mange af dem har ingen eller meget lille tandrensende effekt.

Der er forskel på hunde. Specielt deres størrelse spiller ind. Du kan gå efter, om din hund bruger mere eller mindre end 10 minutter på at spise en snack. Hvis det går hurtigt, når den ikke at rense tænderne. Hvis den tygger i mere end 10 minutter, har du købt det rette produkt.

En god tandrensende snack er Whimzees (affiliatelink)

Whimzees fås i forskellige størrelser. Vælg den størrelse, der passer til din hund.

Nogle forhandlere anbefaler at give hunden en Whimzee hver dag. Det er dog lige i overkanten. Der er dyrlæger, der siger en gang om ugen.

Whimzees er ikke de eneste gode tandrensende snack, der findes. Et rigtigt, råt kødben er også godt for tænderne. Det kan til gengæld være lidt hårdt for maven, og det anbefales ikke til små hvalpe.

Hvis du ikke gør noget

Tandbørstning er forebyggelse. Ved at holde din hvalps tænder rene lige fra starten undgår du fremtidige problemer med tandsten og dårlige tænder. En tandrensning koster flere tusinde kroner.

Det er selvfølgelig endnu et sæt tænder, der skal børstes hver dag, og måske har du nok i dine egne? Men god tandhygiejne hos hund er en rigtig god investering! Desuden er det god træning, og det kan gå hen og blive en helt hyggelig ting.

Hvis du ikke vil børste tænder på din hund, er der meget større sandsynlighed for, at den får tandsten. Hunde er forskellige, og det er ikke alle, der får tandproblemer, men det er ikke noget, man kan vide på forhånd. Derfor er tandbørstningen en god idé.

Gider du ikke tandbørstning, eller er du kommet lidt sent i gang med det, kan legetøj og tandrensende snacks være en god idé.

tandhygiejne hund
Eksempel på tand, der ikke længere er helt ren.

Skriv en kommentar, og fortæl om dine erfaringer!

Læs evt. også blogindlægget her om hundetegn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved fortsat brug af siden accepterer du.